Golvslipning – ett bra alternativ vid golvrenovering

Ibland behöver man inte göra saker och ting onödigt komplicerat, såsom när man ska renovera golv och slipa golv stockholm. Har du ett trägolv är det nämligen inte säkert att du måste byta ut golvet helt och hållet då möjligheten att slipa det kan finnas. Det är dessutom ett väldigt smart sätt att bevara gamla trägolv på och ett billigt sådant. Anlita ett företag som kan utföra golvslipning och bli förvånad över hur ditt gamla trägolv kan bli som nytt igen.

Därför ska du inte byta ut golvet

Standardgolvet i många äldre hus och byggnader är av trä. Originalgolvet har oftast väldigt hög kvalitet, vilket innebär att om det tas om hand på rätt sätt så kan det överleva i många hundra år. Men det gäller som sagt att ta hand om det. En del golv är behandlade med exempelvis linolja, en olja som skyddar, bevarar och framhäver dess vackra detaljer. När oljan slits ner, blir golvet mer känsligt för slitage och går lättare sönder. Det positiva är dock att trägolv, som består av rustika träplankor, kan slipas i nästan all oändlighet och det finns därför ingen anledning att byta ut ett sådant golv. Istället kan det vara mycket bättre att rusta upp det med en professionell golvslipning. Om vissa plankor har omfattande skador så byts bara de drabbade plankorna ut till likvärdiga. Resten slipas. Därför behöver du inte byta ut ditt fina, gamla trägolv då du har mycket att vinna på att bevara det. Byggnader som har kvar originalgolvet är i många fall även högre värderade.

Nytt golv

Vem kan utföra golvslipning?

Att slipa ett trägolv är egentligen inte svårt. Det gäller bara att ha rätt hjälpmedel och rätt teknik. Det sistnämnda är dock något man får med erfarenhet och det kan därför vara bra att låta ett företag som sysslar med golvslipning utföra arbetet. Om man trots allt vill utföra golvslipningen själv kan det vara en god idé att hyra maskinerna som behövs. Därefter är det inte heller en dum idé att öva lite på att slipa innan man sätter igång på sitt riktigt golv. Ta till exempel ett par vanliga plankor och lägg dem på golvet. Rita sedan några streck på dem med blyerts eller bläck och försök sedan att slipa bort strecken så jämnt och fint som möjligt. Då får du ett hum om hur det sedan är att slipa ditt golv och du slipper förhoppningsvis få ett väldigt ojämnt resultat. När du har slipat det är det viktigt att efterbehandla. Det kan du göra på olika sätt, men linolja är ett bra alternativ. Oavsett om du anlitar en firma eller gör jobbet själv, kommer du förvånas över hur snyggt ditt gamla trägolv blev efter behandlingen.