Omdömen på hantverkare

Litar du inte på hantverkare? Läs det här!

Ofta får vi höra om fuskbyggare och stackars människor som hamnat i kläm på grund av dem. Tyvärr är det ett allt för vanligt fenomen inom byggbranschen, men det går att förebygga att hamna där. Det hänger nämligen väldigt mycket på dig som beställare att se till att förutsättningarna för att råka ut för fuskbyggare är så små som möjligt då du bara har dig själv att skylla om det skulle råka bli så. Dock handlar det mesta om okunskap, men med hjälp av kunskap får du rätt verktyg som du behöver för att kunna navigera dig fram bland både seriösa och oseriösa hantverkare.

Det här är varningsflaggor – ta dem på allvar
Det finns faktiskt en hel del varningsflaggor när det gäller fuskbyggare, men som många privatpersoner inte känner till eller inte tar på allvar. Det bör du dock göra. Eftersom att det finns gott om hantverkare att välja mellan så är ditt jobb att sålla bort dem som ger ett dåligt intryck då det är det enda du kan gå på, förutsatt att du inte har anlitat dem förut. Här kommer en liten lista över vad du bör hålla utkik efter:

• Vad kör företaget för bil?
I många fall förekommer det att företagets firmabil är ett gammalt ruckel. Ser bilen äldre ut än 15 år, är rostig och ser mer ut som en skrothög än en firmabil? Välj i så fall en annan hantverkare. Seriösa hantverkare, som det går bra för, investerar i företaget som snickare i stockholm, bland annat genom att köpa bra firmabilar.

• Lämnar företaget ut offerter?
Man ska alltid få en offert när man köper en tjänst. Anledningen till det är att offerten är som en skriftlig överenskommelse mellan kund och företag och fungerar som säkerhet för er båda vid en eventuell tvist. Lämnar företaget inte ut offerter ska man ta det som en klar varningssignal.

• Anser företaget att offerten är bindande?
När ett företag lämnar ut en offert, finns det inget som är bindande med den, oavsett vad företaget hävdar. De faktum att ett företag skulle hävda att så är fallet tyder på att de är desperata och behöver kunder, vilket i sin tur kan bero på att de inom kort går i konkurs och/eller att ingen vill anlita dem. Det bör i så fall inte du heller vilja göra.

• Finns det omdömen om företaget?
Om företaget har en hemsida och har varit aktivt ett tag lär de ha fått omdömen från tidigare kunder. Ta omdömena som en indikation, men lita inte blint på dem om de enbart är superpositiva. Är de negativa däremot ska du ta det på allvar.