Bygga omSnickare

Undvik vanliga misstag vid golvslipning

Det finns vanligtvis två sätt att gå tillväga för att få fräscha och nyslipade golv. Du kan antingen vända dig till en professionell firma som gör jobbet åt dig – eller så kan du göra det själv. Genom att slipa golvet själv kommer du att spaSpela på mobilra in en hel del pengar, men det är också ett tufft arbete där det finns en överhängande risk för misstag. Vill det sig illa kan golvet skadas så pass mycket att det är bortom räddning och du behöver lägga ett helt nytt.

Orsaken till varför misstag och skador är vanliga hos den som vill slipa golvet själv är helt enkelt för att slipmaskiner kräver kunskap och träning. De är inte lätt att manövrera på grund av den otympliga designen och tunga vikten. Många slipmaskiner väger så mycket som 80 kilo och roterar i cirkulära rörelser, vilket gör den knepigare att föra fram. Du måste besitta en ordentlig kraft för att kunna släppa efter och hålla emot när det behövs.

4 vanliga misstag vid golvslipning
Med det sagt innebär det inte att det är helt omöjligt att renovera golvet själv, du behöver bara veta hur du ska gå tillväga. Här nedan listar vi därför fyra stycken vanliga misstag som många gör när de ska slipa golven på egen hand.

Du struntar i att täcka rummet

Ja, att täcka rummet är jobbigt, men att slarva med detta kommer att innebära en hel del problem. Du behöver nämligen se till att rummet är rejält och ordentligt täckt, eftersom golvslipning innebär enorma mängder finkornigt damm. Dammet letar sig in precis överallt, vilket innefattar byrålådor, köksskåp, garderober och ventilation. Använd gärna fuktade lakan för att täcka över dörrar.

Du kollar inte golvet innan du börjar

Att bara köra igång med slipmaskinen på golvet är ingen hit. Ett av de vanligaste misstagen är att strunta i att kontrollera och förbereda golvet. Detta är extra viktigt om det finns eventuella spikhuvuden som kan sticka upp. Kör du över ett sådant kommer hela pappret att slitas sönder och du måste lägga ut mer pengar och tid på att köpa nytt, byta och börja om. Gör rätt från början och slå ner alla spikar och kontrollera golvet noga.

Du hyr maskinen för tidigt

Kom ihåg att du behöver betala från och med dess att slipmaskinen lämnas över till dig och inte när du själv påbörjar arbetet. Se därför till att du är helt klar med all förberedelse innan du hämtar hem maskinen.

Ha stenkoll på valsen

Valsen måste fällas upp varje gång maskinen stannar. Om valsen inte är uppfälld kommer slipmaskinen att gräva sig ner i golvet och fortsätta slipa. Detta resulterar vanligtvis i kraftiga vågformade mönster och att du behöver byta ut hela ditt golv. I vissa fall kan du lyckas renovera och återställa med hjälp av en hantverkare, men sannolikheten att du lyckas är inte stor.